top of page

La batlessa
Documental

CARTEL LA BATLESSA A3 (1).jpg

Llargmetratge documental

2019

65'

Direcció, producció i guió: Marta Hierro i Núria Abad

Fotografia: David Serra

Edició: Isabel Ortega

Grafisme: Luis Ozonas

Música: Francisco Albéniz

So: Marc Farré

Un documental de MOM Works en coproducció amb IB3, amb el suport del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de Santa Eugènia

Sinopsi

"La batlessa" narra la història de Magdalena Mulet, que va ser la segona alcaldessa de les Illes Balears i una de les primeres de l'Estat. Mulet va ser alcaldessa de Santa Eugènia (Mallorca) de 1969 a 1976, una peripècia gairebé heroica per a una dona en aquells dies.

Magdalena Mulet va haver de superar mil dificultats per treballar en un entorn de poder masclista que, moltes vegades, la va veure com una intrusa. El documental, dirigit per Marta Hierro i Núria Abad, descobreix un personatge que avui dia roman en l'oblit, i que és fonamental per construir la memòria de les Illes Balears. Arran de les experiències narrades per la protagonista, s'entrecreuen les històries d'altres alcaldesses de les Illes que han recorregut el camí que va obrir Magdalena: Rosa Vich, que va ser alcaldessa de Santa Maria durant catorze anys; Catalina Cirer i Aina Calvo, primera i segona alcaldessa de Palma respectivament; i Assumpta Vinent, primera alcaldessa de Ciutadella.

La investigació realitzada durant el rodatge del documental va donar lloc al descobriment de la figura de Magdalena Cifre Cerdà, una mestra pollencina que, de manera gairebé accidental, es va convertir durant tres mesos en alcaldessa de Lloret de Vistalegre el 1933, fet que la converteix en l'autèntica primera alcaldessa coneguda a Mallorca.

El documental també fa un recorregut històric per la incorporació de les dones als governs municipals a tot l'Estat. Al rerefons de la història hi ha la dificultat de la incorporació de la dona al poder polític, especialment, a l'esfera local: l'espai més proper al ciutadà i el de més difícil accés per a les dones, a les Balears i a tot Europa.

bottom of page