top of page

Maria i la pel·lícula oblidada
Trailer

CARTEL POSTER MARIA CAT v3.jpg

Llargmetratge documental

2023

61'

Direcció, producció i guió: Marta Hierro i Núria Abad

Fotografia: Juan Carlos Azpiroz

Edició: Oslaya Zapata

So: Marc Farré

Animació i grafisme: Luis Ozonas

Música: Miguel Ángel Lozano i Miquel Brunet

Etalonatge: Jaume Alcina

Un documental de MOM Works en coproducció amb IB3, amb el suport de l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears, el Consell de Mallorca, la Fundació Mallorca Turisme i la Mallorca Film Commission

Sinopsi

Fins ara, Rosario Pi ha estat reconeguda com la primera dona a dirigir una pel·lícula sonora a Espanya: “El gato salvaje” (1936). Tot i això, una investigació iniciada per Filmoteca Espanyola planteja la possibilitat encara que hi hagués un altre títol anterior. Es tracta de “Mallorca”, un curtmetratge localitzat recentment, i signat per Maria Forteza.
 

La troballa de la pel·lícula té una gran repercussió, no només en mitjans. Investigadors, acadèmics i periodistes intenten resoldre la gran incògnita que planteja la cinta: Qui era aquesta pionera dels inicis del cine sonor? Ningú havia sentit a parlar mai d’ella, fins ara.
 

El vessant artístic de Maria Forteza va més enllà. El seu net Miquel Àngel inicia un viatge personal i creatiu amb l’objectiu de reconstruir la vida de la seva padrina a Mallorca i Barcelona, així com el seu exili a Portugal després de la Guerra Civil.
 

La seva recerca revela que era cantant de sarsuela i cuplet, però que també amenitzava amb la veu les sessions de cinema mut que llavors començaven a proliferar. I és que el món de les varietats va acompanyar el cinema fins a l’arribada del sonor. Dos mons als quals Maria va pertànyer íntimament.

Documents

Dossier de premsa

bottom of page