top of page

Dorothea i el Myotragus
Tràiler

CARTEL-POSTER-DOROTHEA-V7-CAS-RGB-web1500px.jpg

Llargmetratge documental

2020

62'

Direcció, producció i guió: Marta Hierro i Núria Abad

Fotografia i edició: Juan Carlos Azpiroz

Animació i grafisme: Luis Ozonas

Il·lustració: Elisa Martínez

So: Marc Farré

Música: Francisco Albéniz

Etalonatge: Jaume Alcina

Un documental de MOM Works en coproducció amb IB3, amb el suport de la Fundación Española de la Ciencia y la Tecnología (FECYT), el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Capdepera

Premis

AUDIOVISUAL - PREMI CIUTAT DE PALMA - 2020.png
BEST FILM - WRPN Womens International Film Festival - 2021.png
BEST FILM - Toronto Feedback Female Film Festival TOFFFF - 2021.png
BEST DOCUMENTARY - Independent Film Awards Bristol - 2021.png
BEST DOCUMENTARY - New York International Film Awards - NYIFA - 2020.png
BEST DOCUMENTARY - Open Window International Film Challenge - 2020.png
SPECIAL MENTION - Evolution Mallorca International Film Festival - 2020.png

Sinopsi

El 1909 una jove anglesa s'embarca cap a Mallorca seguint la pista d'uns ossos misteriosos. Durant dos anys, s'enfila, escala i explora cada cavitat a les roques de Mallorca, Eivissa i Menorca, i relata l'experiència als seus diaris. El primer desapareix, però la resta es conserva i narren detalladament les seves vicències.

 

"Dorothea i el Myotragus"; és un documental que incorpora l'animació per recrear els diaris escrits a les Illes Balears per Dorothea Bate, una de les més importants paleontòlogues de tots els temps, una dona que va lluitar contra els estereotips de gènere de la seva època i la descobridora de misterioses espècies animals extingides a la Mediterrània, entre elles, el mític Myotragus balearicus.

 

Dorothea Bate va caure en l'oblit després de la seva mort. El documental, dirigit per Núria Abad i Marta Hierro, indaga en la desconeguda figura d'aquesta dona i mostra els enigmes que hi ha no només al voltant de la feina, sinó del mateix Myotragus balearicus, del qual encara hi ha moltes preguntes sense resoldre.

 

"Dorothea i el Myotragus" utilitza l'animació per mostrar les peripècies de Dorothea Bate i les dificultats que va haver de superar per viatjar sola a les Illes Balears a principis del segle XX. L'animació, creada per Luis Ozonas amb il·lustracions d'Elisa Martínez, mostra la tasca heroica d'aquesta dona, que va haver de superar no únicament els problemes logístics típics de l'època, sinó també els prejudicis afegits pel fet de ser una dona.

 

L'equip del documental va tenir accés als diaris que va escriure Dorothea Bate durant els tres viatges que va fer a les Illes Balears, del 1909 al 1911, així com als fòssils que va trobar a tota la Mediterrània, i que es conserven al Museu d'Història Natural de Londres. Entre ells hi ha el crani del primer Myotragus balearicus que Dorothea Bate va descobrir, i que va situar les Illes Balears al mapa científic mundial. Precisament, la col·laboració del Museu d'Història Natural de Londres ha estat fonamental per dur a terme la tasca de recerca i documentació que ha permès donar a conèixer els detalls del treball de Dorothea Bate a les Balears, i la seva importància com a investigadora.

 

Així mateix, el documental participen els principals experts a Myotragus balearicus, que a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats continuen investigant per esbrinar els misteris que encara hi ha sobre aquesta espècie que va viure a Mallorca i Menorca durant el Plistocè. Entre els enigmes que encara queden per resoldre hi ha, fins i tot, el de la seva pròpia extinció.

bottom of page