top of page

Memòries de Puerto Rico
Tràiler

CARTEL POSTER PUERTO RICO V9 CAS.jpg

Llargmetratge documental

2022

68'

Direcció, producció i guió: Marta Hierro i Núria Abad

Fotografia: Juan Carlos Azpiroz

Edició: Jaume Carlos Moranta

So: Marc Farré

Animació i grafisme: Luis Ozonas

Música: Francisco Albéniz

Etalonatge: Jaume Alcina

Un documental de MOM Works en coproducció amb IB3, amb el suport de l'Institut d'Indústries Culturals de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma

Premis

BEST FILM - Toronto Feedback Female Film Festival TOFFFF - 2021.png
BEST DOCUMENTARY - WRPN Womens International Film Festival - 2022.png
BEST HISTORY AND HERITAGE DOCUMENTARY - Terres Travel Festival - Films  Creativity - 2022.

Sinopsi

Carles Llull i Luis Ozonas són dos dissenyadors mallorquins que, malgrat treballar en àmbits molt similars, mai no s'han creuat. Tot canvia el dia que descobreixen, per casualitat, que són parents llunyans i que tenen una llarga història al darrere, amb avantpassats emigrats a Puerto Rico i convertits en grans hisendats. La branca familiar d'un conservarà la seva hisenda cafetera porto-riquenya fins a l'actualitat. L'altra perdrà la vinculació, però no els records.

Carles i Luis emprenen un viatge a Puerto Rico per conèixer els seus orígens, que comencen al segle XIX, quan els germans Joan i Antoni Castañer emigren des de Mallorca a Puerto Rico. Una història sobre el retrobament amb el passat, els relats familiars i la cerca de la identitat.
 
L'emigració de mallorquins a Puerto Rico és un fet conegut, però no ho és la història de Joan i Antoni Castañer, que es van convertir en propietaris d'una de les hisendes més poderoses del centre de Puerto Rico al segle XIX. La seva extensió abastava milers d'hectàrees i el cafè que produïen s'exportava a tothom, inclòs el Vaticà, a través de la seva empresa d'exportació i importació.
 
La guerra del 1898 no va suposar per als Castañer la pèrdua de les seves propietats, que van seguir explotades a càrrec de la família fins que un huracà, el 1928, va arruïnar la hisenda. Actualment, un descendent dels Castañer segueix a càrrec d'una de les finques, recuperada després del desastre, i el lloc on hi havia el nucli de la hisenda s'ha convertit en un poble, que rep el mateix nom que els seus fundadors.
 
El documental incorpora l'animació, realitzada per Luis Ozonas, descendent de Joan Castañer, així com l'inèdit gran arxiu cinematogràfic familiar, que s'entrellaça de manera reveladora al muntatge, mostrant poèticament que, encara que els temps canvien, l'empremta del passat a l'espai, roman.
 
El documental segueix els passos de Carles Llull i Luis Ozonas a la recerca del passat familiar, i compta amb la participació dels principals experts en el fenomen de l'emigració tant a Mallorca com a Puerto Rico. D'aquesta manera, els protagonistes comencen la investigació en àlbums familiars i cartes amb més d'un segle d'antiguitat, per acabar recorrent Puerto Rico i trobant-se amb avantpassats llunyans i amb les empremtes del que va ser, un dia, l'empori econòmic dels Castañer.

Documentació

Dossier de premsa

bottom of page